Bogliste  Oversigt
Fjärilar: Bronsmaler - rulvingemaler
Bengtsson, B.Å, Johansson, R.:

Fjärilar: Bronsmaler - rulvingemaler

Lepidoptera: Roeslerstammiidae–Lyonetiidae
(Nationalnyckeln til Sveriges flora och fauna DE 14-25)

ArtDatabanken - Sveriges lantbruksuniversitet, 2011
23 x 28 cm, 512 sider
Gennemillustreret i farver


Dette er det 2. bind om småsommerfugle i den svenske "Nationalyckeln". Bogen omhandler overfamilierne Gracillarioidea og Yponometoidea, ialt er 248 arter i 12 familier behandlet.

I modsætning til det første småsommerfuglebind, Fjärilar: Käkmalar - säkspinnare, er der ikke et indledende kapitel; der springes direkte til behandlingen af bogens arter.
Der er nøgler til familier inden for hver overfamilie og der er en indledning til hver familie, hvor kendetegn og levevis beskrives.
For hver familie er der nøgler til arter og hver art beskrives med angivelse af kendetegn, levevis og udbredelse.
Ligesom i de øvrige bind i serien er illustrationerne fremragende og vha. bogens farveplancher, hvor dyrene er afbildet samlet er det muligt at spore sig ind på bestemmelsen af arterne. Det er trods alt hurtigere når man ikke er vant til at bruge nøgler.

En stor del af arternes larver lever minerende i blade, og efter behandlingen af arterne er der et afsnit med illustrationer af angrebne plantedele, ordnet efter planteslægter. Det er en fordel at kende værtsplanten, når man vil bestemme arterne.

Mange af de behandlede arter er ganske små, men meget smukke, f.eks styltemøllene (Gracillariidae). Andre, spindemøllene (Yponomeutidae), vækker opsigt når deres larver indhyller træer og buske i hvidt spind.

Det er igen et godt bud på en uundværlig bog, hvis man vil arbejde med disse arter af småsommerfugle.

Mads Linnemann Filskov 20/6 - 2012

Fjärilar: Bronsmaler - rulvingemaler

Fjärilar: Bronsmaler - rulvingemaler